| Witaj wędrowcze... ( Zaloguj się | Zarejestruj się ) | Resend Validation Email |
|
|
|
| Pages: (2) [1] 2 ( Idź do pierwszego nieprzeczytanego posta ) | ![]() ![]() ![]() |
![]() |
Podróże w Czasie, Kontinuum Czasoprzestrzenne
|
![]() |
| Aule |
Napisane: April 26, 2006 07:32 pm
|
![]() Mroczny Wędrowiec ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Group: Szlachta Posts: 2684 Member No.: 23 Joined: April 10, 2006 |
No więc podróże w czasie - fascynujące nieprawdaż?? Ale tylko w książkach i filmach
Niestety podróże w czasie, mimo, iż mało realne, niosłyby za sobą gargantuiczne(lubię to słowo - oznacza monumentalne, gigantyczne itp.) konskwencje. Naruszenie kontinuum czasoprzstrzennego doprowadziłoby do anihilacji WSZYSTKIEGO co JEST - w domyśle wszechświat. Znany jest mi również paradoks czasowy czyli tzw. "Przypadek Dziadka": Gdybym cofnął się w czasie i zabił własnego dziadka nim ten spłodzi mojego ojca Ja sam bym sie nie narodził. Tylko jak w takim wypadku cofnął bym się w czasie i do tego doprowadził?? Istotną sprawą sa także alternatywne rzeczywistości - gdybym cofnął się w czasie i coś zmienił linia czasowa od czasu zmiany by się rozdwoiła. Aby to rozdwojenie naprawić należy nie dopuścić do owej zmiany. Należałoby także wspomnieć o petlach czasowych. Pętla czasowa jest to zapętlenie czasu w danej przestrzeni. Powstaje "Bąbel czasowy"(seryjnie - bąbel to naukowe określenie) w którym czas zapętla się co jakiś okres czasu, np; 10 godzin. Po tych 10h wraca do punktu początkowego, znowu biegnie przez 10h i wraca do punktu poczatkowego...itd... Poza Bąblem, czas płynie normalnie, a połączenie podprzestrzenne między Strefą Pętli a obszarami poza nią zostaje zerwane. Na koniec zapodam cytat(z filmu of corse) pochodzący z "Time Machine"(2002): "Wszyscy mamy swoje małe wehikuły czasu. Wspomnieniami cofamy się w przeszłość, a marzeniami wybiegamy w przyszłość" Takie podróże napewno są o wiele lepsze niż prawdziwa podróż w czasie. ________________ |
| Leto |
Napisane: May 08, 2006 07:04 pm
|
![]() Wieczny ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Group: Mieszkaniec Posts: 833 Member No.: 3 Joined: March 26, 2006 |
Hmm.. - samo haslo brzmi dosc ciekawie, ale tak na dobra sprawe jeszcze nikt tego nie dokonal ( a przynajmniej my, zwykli zjadacze chleba eni wiemy
Byc moze nauka jeszcze sie niedostatecznie rozwinela, aby tego dokonac.. nie wiadomo.. ale temat intrygujacy A moze poprostu nie dostrzegamy tego, ze potrafimy manipulowac czasem, badz ze ktos nim manipuluje.. - no i tez trzeba sie zastanowic nad relatywizmem jego postrzegania.. - w koncu dla bakteriii te kilka godzin ( +/- - nie znam sie) jej zycia trwa mniej wiecej tyle co dla nas te kilkadziesiat lat.. ________________ + Amor vincit omnia! +
|
| Erie |
Napisane: May 08, 2006 07:12 pm
|
![]() Zwiastun Cierpienia ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Group: Szlachta Posts: 1532 Member No.: 5 Joined: March 26, 2006 |
a właśnie! bo nie wiem czy to prawda! czytałam w jakiejś gazecie że podobno gdzieś na któryms biegunie jest miejsce które tak jakby cofa w czasie..
________________ |
| Leto |
Napisane: May 09, 2006 09:42 pm
|
![]() Wieczny ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Group: Mieszkaniec Posts: 833 Member No.: 3 Joined: March 26, 2006 |
Hmm.. pierwszy raz slysze o czyms takim.. - ale mysle ze jesliby jzu cos takeigo istanialo to albo bysmy nie mieli prawa sie o tym dowiedziec, albo wiedzieliby o tym wszyscy.. - w koncu to wzbudziloby sensacje.. - tak.. - caly czas nie wykluczam mozliwopsci,. ze tak naprawde jestesmy tyl;ko slepymi mroweczkami.., pionkami w grze..
________________ + Amor vincit omnia! +
|
| Erie |
Napisane: May 10, 2006 01:10 pm
|
![]() Zwiastun Cierpienia ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Group: Szlachta Posts: 1532 Member No.: 5 Joined: March 26, 2006 |
anom to też bardzo prawdopodobne że to było kłamstwo
________________ |
| Leto |
Napisane: May 12, 2006 10:15 pm
|
Heh.. - co z tego ze zapytalas dyletantow
________________ + Amor vincit omnia! +
|
| Dare_Devil |
Napisane: May 13, 2006 10:26 am
|
![]() Kultysta Zagłady ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Group: Szlachta Posts: 1234 Member No.: 22 Joined: April 10, 2006 |
jak chcecie sie cofnac w czasie (np przezyc ten sam dzien jeszcze raz) to wystarczy przekroczyc linie zmiany daty ^^ tak mi mowil pan od geografii xD
________________ |
| Erie |
Napisane: May 13, 2006 03:27 pm
|
hehe, mi też tak mówili
________________ |
| Leto |
Napisane: May 14, 2006 12:56 pm
|
o matko.. - nawet nie wspominaj mi o inteligencji geografow...
Moja pani geograf z gimnazjum sie klocila ze mna o podroz z przekroczeniem tej lininii. - a dokladniej twierdzila, ze z Japonii do USA trzeba leciec przez Azje i Europe, bo nie mozna przekraczac linii zmiany daty... - no nie moglem jej tego wyperswadowac ________________ + Amor vincit omnia! +
|
| Erie |
Napisane: May 14, 2006 01:38 pm
|
||
brawo dla niej! dla geografii opuściła szkołę specjalną! (jakby ktos nie zauważył to aluzja do reklamy czegoś tam:P) ________________ |
||
| Leto |
Napisane: May 14, 2006 08:03 pm
|
Ja nie zauwazyul;em.. - bo nei ogladam tv:P
a codo tej watpliwej jakosci geograficzki... - w podstawowce mnei muzyki uczyla xD ________________ + Amor vincit omnia! +
|
| Erie |
Napisane: May 16, 2006 07:12 pm
|
w takim razie wszystko jasne..
________________ |
| Maciej |
Napisane: July 03, 2006 11:02 pm
|
![]() Szlachetny Duch ![]() ![]() Group: Mieszkaniec Posts: 54 Member No.: 62 Joined: July 02, 2006 |
Samo podrurzowanie w czasie jest niemorzliwe, ale mozna zaglądnąc w w inną strefe czasową.
|
| Asagus |
Napisane: July 06, 2006 07:08 pm
|
||
![]() Mistrz Group: Mistrzowie Posts: 1165 Member No.: 54 Joined: June 28, 2006 |
Ehhh... widzę, że rozmowa zeszła na bardzo filozoficzny tor a przecież podróże w czasie są jak najbardziej fizyczno-matematycznym zagadnieniem. Co do wypowiedzi Macieja:
I tu się niestety mylisz szlachetny rycerzu! Współczesna nauka jak najbardziej dopuszcza takowe zjawiska (równania Einsteina na których się opieramy są rozwiązywalne pod kątem podróży w czasie). Jednakże takowa podróż jest sprawą wybitnie trudną. Utworzenie (i co gorsza ustabilizowanie) tunelu czasoprzestrzennego wymaga ogromnie wielkiej energii którą jescze przez dość długi czas nie stworzymy na ziemi... Największy problem jest z tym, że wlecenie statku w taki tunel zahwiałoby delikatną równowagę i tunel zamknąłby się. Co do paradoksów są dwa sensowne rozwiązania: a) teoria historii alternatywnych - każda istotna czynność powoduje rozwidlenie się historii (ta teoria moim skromnym zdaniem jeszcze wymaga kilku poprawek) b ) (moja ulubiona i tej się trzymał będę) zasada obrony historii podróżując w czasie nie jesteśmy w stanie NIC zmienić. Tzn, nie zabijemy dziadka bo gdybyśmy go zabili to nie moglibyśmy wykonać podróży w czasie (więc nam coś przeszkodzi) na pierwszy rzut oka to wygląda jak ograniczenie wolności ale nią nie jest. Oglądał ktoś film "Armię 12 małp" z Brucem Willisem? Tam to jest świetnie wytłumaczone... ________________ Jam jest Pan Rozpaczy... Pan Woli...
|
||
| Jimmy |
Napisane: July 20, 2006 03:05 pm
|
![]() Kultysta Zagłady ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Group: Szlachta Posts: 1271 Member No.: 31 Joined: April 29, 2006 |
Wg mnie w przyszlosci zostanie jakis wehikul czasu ktory bedzie pozwlal na podróże w czasie .
A co do samych podróży w czasie -> sa one dobrym temat na ksiazki ,filmy itd. ________________ ![]() ![]() ![]() ![]() “I speak Spanish to God, Italian to women, French to men and German to my horse.” - Charles V, Holy Roman Emperor |
Pages: (2) [1] 2 |
![]() ![]() ![]() |