Powered by Invision Power Board

Pages: (2) [1] 2   ( Idź do pierwszego nieprzeczytanego posta ) Reply to this topicStart new topicStart Poll

Podróże w Czasie, Kontinuum Czasoprzestrzenne
Aule
Napisane: April 26, 2006 07:32 pm
Quote Post

Mroczny Wędrowiec

Group: Szlachta
Member No.: 23

No więc podróże w czasie - fascynujące nieprawdaż?? Ale tylko w książkach i filmach sleepinbeast/;).gif
Niestety podróże w czasie, mimo, iż mało realne, niosłyby za sobą gargantuiczne(lubię to słowo - oznacza monumentalne, gigantyczne itp.) konskwencje. Naruszenie kontinuum czasoprzstrzennego doprowadziłoby do anihilacji WSZYSTKIEGO co JEST - w domyśle wszechświat.

Znany jest mi również paradoks czasowy czyli tzw. "Przypadek Dziadka":

Gdybym cofnął się w czasie i zabił własnego dziadka nim ten spłodzi mojego ojca Ja sam bym sie nie narodził. Tylko jak w takim wypadku cofnął bym się w czasie i do tego doprowadził??

Istotną sprawą sa także alternatywne rzeczywistości - gdybym cofnął się w czasie i coś zmienił linia czasowa od czasu zmiany by się rozdwoiła. Aby to rozdwojenie naprawić należy nie dopuścić do owej zmiany.

Należałoby także wspomnieć o petlach czasowych. Pętla czasowa jest to zapętlenie czasu w danej przestrzeni. Powstaje "Bąbel czasowy"(seryjnie - bąbel to naukowe określenie) w którym czas zapętla się co jakiś okres czasu, np; 10 godzin. Po tych 10h wraca do punktu początkowego, znowu biegnie przez 10h i wraca do punktu poczatkowego...itd... Poza Bąblem, czas płynie normalnie, a połączenie podprzestrzenne między Strefą Pętli a obszarami poza nią zostaje zerwane.

Na koniec zapodam cytat(z filmu of corse) pochodzący z "Time Machine"(2002):
"Wszyscy mamy swoje małe wehikuły czasu. Wspomnieniami cofamy się w przeszłość, a marzeniami wybiegamy w przyszłość" smile.gif

Takie podróże napewno są o wiele lepsze niż prawdziwa podróż w czasie.

Leto
Napisane: May 08, 2006 07:04 pm
Quote Post

Wieczny

Group: Mieszkaniec
Member No.: 3

Hmm.. - samo haslo brzmi dosc ciekawie, ale tak na dobra sprawe jeszcze nikt tego nie dokonal ( a przynajmniej my, zwykli zjadacze chleba eni wiemy tongue.gif )
Byc moze nauka jeszcze sie niedostatecznie rozwinela, aby tego dokonac.. nie wiadomo.. ale temat intrygujacy

A moze poprostu nie dostrzegamy tego, ze potrafimy manipulowac czasem, badz ze ktos nim manipuluje.. - no i tez trzeba sie zastanowic nad relatywizmem jego postrzegania.. - w koncu dla bakteriii te kilka godzin ( +/- - nie znam sie) jej zycia trwa mniej wiecej tyle co dla nas te kilkadziesiat lat..

Erie
Napisane: May 08, 2006 07:12 pm
Quote Post

Zwiastun Cierpienia

Member No.: 5

a właśnie! bo nie wiem czy to prawda! czytałam w jakiejś gazecie że podobno gdzieś na któryms biegunie jest miejsce które tak jakby cofa w czasie.. tongue.gif tongue.gif i nie wiem czy to prawda cyz nie tongue.gif bo ta gazeta to taki raczej bardziej szmatławiec tongue.gif tongue.gif i nie wiem czy tylk oja to czytałam czy ktoś inny może teżtongue.gif

user posted image
user posted image
user posted image
PMEmail PosterICQYahoo
Leto
Napisane: May 09, 2006 09:42 pm
Quote Post

Wieczny

Hmm.. pierwszy raz slysze o czyms takim.. - ale mysle ze jesliby jzu cos takeigo istanialo to albo bysmy nie mieli prawa sie o tym dowiedziec, albo wiedzieliby o tym wszyscy.. - w koncu to wzbudziloby sensacje.. - tak.. - caly czas nie wykluczam mozliwopsci,. ze tak naprawde jestesmy tyl;ko slepymi mroweczkami.., pionkami w grze..

Erie
Napisane: May 10, 2006 01:10 pm
Quote Post

Zwiastun Cierpienia

anom to też bardzo prawdopodobne że to było kłamstwo tongue.gif dlatego wolałam się zapytać sleepinbeast/;D.gif

user posted image
user posted image
user posted image
PMEmail PosterICQYahoo
Leto
Napisane: May 12, 2006 10:15 pm
Quote Post

Wieczny

Heh.. - co z tego ze zapytalas dyletantow sleepinbeast/;D.gif tongue.gif

Dare_Devil
Napisane: May 13, 2006 10:26 am
Quote Post

Kultysta Zagłady

Member No.: 22

jak chcecie sie cofnac w czasie (np przezyc ten sam dzien jeszcze raz) to wystarczy przekroczyc linie zmiany daty ^^ tak mi mowil pan od geografii xD

user posted image
PMEmail PosterICQ
Erie
Napisane: May 13, 2006 03:27 pm
Quote Post

Zwiastun Cierpienia

hehe, mi też tak mówili tongue.gif tongue.gif tongue.gif tylko to nie ma sensu tongue.gif tongue.gif bo jak ktoś już kogoś obraził to tej druigiej osoby to z głowy nie umknie jak przekroczy linie zmiany daty;P tongue.gif i to jest ten minus!:P

user posted image
user posted image
user posted image
PMEmail PosterICQYahoo
Leto
Napisane: May 14, 2006 12:56 pm
Quote Post

Wieczny

o matko.. - nawet nie wspominaj mi o inteligencji geografow...

Moja pani geograf z gimnazjum sie klocila ze mna o podroz z przekroczeniem tej lininii. - a dokladniej twierdzila, ze z Japonii do USA trzeba leciec przez Azje i Europe, bo nie mozna przekraczac linii zmiany daty... - no nie moglem jej tego wyperswadowac blink.gif

Erie
Napisane: May 14, 2006 01:38 pm
Quote Post

Zwiastun Cierpienia

QUOTE (Leto @ May 14, 2006 10:56 am)
o matko.. - nawet nie wspominaj mi o inteligencji geografow...

Moja pani geograf z gimnazjum sie klocila ze mna o podroz z przekroczeniem tej lininii. - a dokladniej twierdzila, ze z Japonii do USA trzeba leciec przez Azje i Europe, bo nie mozna przekraczac linii zmiany daty... - no nie moglem jej tego wyperswadowac blink.gif

brawo dla niej! dla geografii opuściła szkołę specjalną! tongue.gif tongue.gif

(jakby ktos nie zauważył to aluzja do reklamy czegoś tam:P)

user posted image
user posted image
user posted image
PMEmail PosterICQYahoo
Leto
Napisane: May 14, 2006 08:03 pm
Quote Post

Wieczny

Ja nie zauwazyul;em.. - bo nei ogladam tv:P

a codo tej watpliwej jakosci geograficzki... - w podstawowce mnei muzyki uczyla xD

Erie
Napisane: May 16, 2006 07:12 pm
Quote Post

Zwiastun Cierpienia

w takim razie wszystko jasne.. tongue.gif

user posted image
user posted image
user posted image
PMEmail PosterICQYahoo
Maciej
Napisane: July 03, 2006 11:02 pm
Quote Post

Szlachetny Duch
**

Member No.: 62

Samo podrurzowanie w czasie jest niemorzliwe, ale mozna zaglądnąc w w inną strefe czasową.
PMEmail PosterICQ
Asagus
Napisane: July 06, 2006 07:08 pm
Quote Post

Mistrz
Group Icon

Group: Mistrzowie
Member No.: 54

Ehhh... widzę, że rozmowa zeszła na bardzo filozoficzny tor a przecież podróże w czasie są jak najbardziej fizyczno-matematycznym zagadnieniem. Co do wypowiedzi Macieja:
Samo podrurzowanie w czasie jest niemorzliwe,

I tu się niestety mylisz szlachetny rycerzu! Współczesna nauka jak najbardziej dopuszcza takowe zjawiska (równania Einsteina na których się opieramy są rozwiązywalne pod kątem podróży w czasie). Jednakże takowa podróż jest sprawą wybitnie trudną. Utworzenie (i co gorsza ustabilizowanie) tunelu czasoprzestrzennego wymaga ogromnie wielkiej energii którą jescze przez dość długi czas nie stworzymy na ziemi... Największy problem jest z tym, że wlecenie statku w taki tunel zahwiałoby delikatną równowagę i tunel zamknąłby się.

Co do paradoksów są dwa sensowne rozwiązania:
a) teoria historii alternatywnych - każda istotna czynność powoduje rozwidlenie się historii (ta teoria moim skromnym zdaniem jeszcze wymaga kilku poprawek)
b ) (moja ulubiona i tej się trzymał będę) zasada obrony historii podróżując w czasie nie jesteśmy w stanie NIC zmienić. Tzn, nie zabijemy dziadka bo gdybyśmy go zabili to nie moglibyśmy wykonać podróży w czasie (więc nam coś przeszkodzi) na pierwszy rzut oka to wygląda jak ograniczenie wolności ale nią nie jest. Oglądał ktoś film "Armię 12 małp" z Brucem Willisem? Tam to jest świetnie wytłumaczone...

Jimmy
Napisane: July 20, 2006 03:05 pm
Quote Post

Kultysta Zagłady

Member No.: 31

Wg mnie w przyszlosci zostanie jakis wehikul czasu ktory bedzie pozwlal na podróże w czasie .

A co do samych podróży w czasie -> sa one dobrym temat na ksiazki ,filmy itd.

user posted image

“I speak Spanish to God, Italian to women, French to men and German to my horse.”
- Charles V, Holy Roman Emperor
PMEmail PosterUsers Website
Mieszkańcy czytający ten temat:

Topic Options Pages: (2) [1] 2  Reply to this topicStart new topicStart Poll