Powered by Invision Power Board

Pages: (2) 1 [2]   ( Idź do pierwszego nieprzeczytanego posta ) Reply to this topicStart new topicStart Poll

Podróże w Czasie, Kontinuum Czasoprzestrzenne
Asagus
Napisane: August 04, 2006 06:59 pm
Quote Post

Mistrz
Group Icon

Group: Mistrzowie
Member No.: 54

Są, a i owszem, ale mnie osobiście denerwuje ukazanie tego w taki... nienaukowy, komercyjny sposób. Zbadziewiają temat by kręcić filmy pod publiczkę. W sumie to jk ze wszystkim...

rudy715
Napisane: August 06, 2006 01:36 pm
Quote Post

Szlachetny Duch
**

Group: Mieszkaniec
Member No.: 36

A ja bm tak chcciał sie cofnac w czasie az do momętu narodzin mojej byłej nauczycielki od geografi i zapobiec temu przykremu wydazeniu który zapewne zmienił część świata !!
PMEmail PosterIntegrity Messenger IM
Asagus
Napisane: August 07, 2006 08:36 am
Quote Post

Mistrz
Group Icon

Niestety z punktu widzenia obecnej nauki takie działanie jest niemożliwe. cofając sie w czasie nie możemy nic zmienić. Tak zwane "prawo ochrony historii".

Leto
Napisane: August 19, 2006 01:39 pm
Quote Post

Wieczny

Member No.: 3

No tak mowisz, ze powinnismy sie przerzucic na perspektywe matematyczno-fizyczna tego zagadnienia.. - a przeciez - przynajmniej ja - nie mam zielonego pojecia o tym i tego nie rozumiem sad.gif - w szkole ucza nas matematyki na poziomie maksymalnie XVII wieku wiec wiesz.. - mozemy owszem rozmawiac powolujac sie na opinie ludzi od nas madrzejszych, ale jaki to am sens, jesli sami tego eni rozumiemy?

No i jesli np piszesz o tej ochronie historii... nie wiem np dlaczego jest tak a nie inaczej;/

Asagus
Napisane: August 20, 2006 08:37 pm
Quote Post

Mistrz
Group Icon

Leto, wybacz, ale rozmawiasz z zapalonym matematykiem i olimpijczykiem z fizyki (nie chawląc się tongue.gif) więc ja to naprawde rozumiem sleepinbeast/;D.gif.

A co do prawa ochrony historii... To tylko teopia, ale jak narazie tylko ona nam nie tworzy paradoksów, więc miom zdaniem jest dobra. (póki ktoś nie wymysli lepszej)

Leto
Napisane: August 21, 2006 09:06 pm
Quote Post

Wieczny

huh.. - ja moge wymyslic, ale wtedy wszystkim galki oczne opadna:D

No wiesz.. eee.. no.. tego... - tez luibie matematyke... a wlasciwie to kocham... fizyka tez nie pogardze... no .. ale ... ehh.. no nie jestem taki dobry jak Ty;/

Asagus
Napisane: August 22, 2006 08:13 am
Quote Post

Mistrz
Group Icon

Oj nie przesadzaj, napewno nie jeste tak źle smile.gif

Leto
Napisane: August 22, 2006 02:01 pm
Quote Post

Wieczny

a wiele trzeba zrozumiec, zeby moc pojac te sprawy?

Asagus
Napisane: August 28, 2006 08:36 pm
Quote Post

Mistrz
Group Icon

Nie. Na początek wystarczą zwykłe prawa logiki, oraz sporo wyobraźni przestrzennej (operowanie w 4 wymiarach tego wymaga tongue.gif). Żeby zrozumieć równania Einsteina, to już wymagana jest biegłoś w rachunku pochodnych oraz całki. Ale to już wyższa szkoła jazdy smile.gif

Aule
Napisane: September 13, 2006 03:48 pm
Quote Post

Mroczny Wędrowiec

Group: Szlachta
Member No.: 23

QUOTE (Asagus...dawno temu^^)
Oglądał ktoś film "Armię 12 małp" z Brucem Willisem? Tam to jest świetnie wytłumaczone...

Ja oglądałem! 2 czy 3 razy! cool.gif Chociaż to było dawno i już za bardzo nie pamiętam..to było coś w stylu samospełniającej się przepowiedni? huh.gif Że Willis cofnął się w czasie i na końcu filmu uczestniczył w jego 'przeszłości' w wydarzeniu w którym uczestniczył również on z tej 'przeszłości' gdy był jeszcze dzieckiem...tam akcja na lotnisku zdaje się. Ale ogólnie film świetny, także z wielu innych powodów. smile.gif

QUOTE (Asagus)
Żeby zrozumieć równania Einsteina, to już wymagana jest biegłoś w rachunku pochodnych oraz całki. Ale to już wyższa szkoła jazdy

huh.gif To ja już wolę teorię o alternatywnych rzeczywistościach(nie mylić z alternatywnymi wymiarami!), która tam mówi, że(ofc teoretycznie) istnieje nieskończona liczba alt. rzecz., tak dużo ile jesteśmy w stanie sobie wyobrazić - tj. nieskończoność. Gosh... ph34r.gif

Asagus
Napisane: September 14, 2006 08:10 am
Quote Post

Mistrz
Group Icon

taaa.. jest coś takiego też. Wygląda to w ten sposób że za każdym razem gdy jest jakaś istotna chwila gdzie możesz zrobić tak czy inaczej tworzy się alternatywna historia. To trochę dziwne jest bo jak odróżnisz "istotny" moment od "nieistotnego". Przecież (teoretycznie) mogę w każdej sekundzie pisania tego posta wstać od kompa, wziąźć z kuchni nóż i... no nie ważne co z nim zrobić tongue.gif

Dare_Devil
Napisane: September 14, 2006 05:39 pm
Quote Post

Kultysta Zagłady

Member No.: 22

mozesz posmarowac kawalek chleba ktory potem zjesz sleepinbeast/rotfl.gif

dla mnie podroze w czasie sa nieco za bardzo fantastyczne, i mysle ze najlepiej opisal je Lem.
No, to zem napisal swoja opinie sleepinbeast/faja.gif

user posted image
PMEmail PosterICQ
Dark Exiler
Napisane: September 16, 2006 03:10 pm
Quote Post

Nowa Dusza
*

Member No.: 117

Ja tam wiele o podrozach w czasie nie czytalem ani wiele sie nie dowiadywalem ale temat mnie fascynuje i czasem sam sie nad tym zastanawiam... Mysle ze przenoszenie sie w czasie musialoby byc niezle masakryczne. Wyobrazcie sobie ze prznoszac sie w czasie traficie na moment kiedy w miejscu w ktorym sie pojawiacie akurat cos stoi... AUA! >_< Raz bylo cos takiego w filmie o jakis kolesiu co wynalazl teleport. Byl wteleportowany w szafke... Mashakhra! Osobiscie uwazam ze jesli przenoszeni sie w czasie mialoby sie opierac na zasadzie swiatow rownoleglych to zmiany w przeszlosci nie wplywaly by na zdarzenia terazniejsze (dla podrozujacego) bo jak by sie przenosil w czasie to skakalby po prostu do wymiaru bedacego w innym miejscu w czasie. Zmienialby wydarzenia w tym wymiarze a nie w "swoim". Tylko ze jak chcialby wrocic to tez nie dostalby sie dwo "swojego" wymiaru bo bylby to iiny wymiar ktory znajduje sie w momencie jego "startu". Zeby wrocic do swojego wymiaru musialby uwzglednic to ze kiedy on byl w przeszlosci to czas w "jego" wymiarze tez plynal wiec zeby wrocic do siebie musilaby uwzglednic ze powinien kierowac sie na:
czas "startu"+dlugosc pobytu w przeszlosci
Te przemyslenia dotycza teorii ze po prostu przenosimy sie w wymiar o innym czasie (co nie byloby podroza w czasie sama w sobie). Nie sprawdza sie w sytuacji kiedy wehikul naprawde przeniesie nas w czasie tj. cofnie czas w "naszym" wymiarze. Wszystko zalezy od tego na jakiej zasadzie dziala wehikul i czy naprawde istnieja inne wymiary. Ale sie rozpisalem... sleep.gif'
PMEmail Poster
Aule
Napisane: November 05, 2008 11:20 pm
Quote Post

Mroczny Wędrowiec

Member No.: 23

QUOTE (Maciej)
Samo podrurzowanie w czasie jest niemorzliwe, ale mozna zaglądnąc w w inną strefe czasową.

Tobie, Maciej, to nawet podróże w czasie nie pomogą w ortografii i interpunkcji! xD

tęsknie za Maciejem.. sleepinbeast/cry.gif

Mieszkańcy czytający ten temat:

Topic Options Pages: (2) 1 [2]  Reply to this topicStart new topicStart Poll