| Witaj wędrowcze... ( Zaloguj się | Zarejestruj się ) | Resend Validation Email |
|
|
|
| Pages: (4) [1] 2 3 ... Last » ( Idź do pierwszego nieprzeczytanego posta ) | ![]() ![]() ![]() |
![]() |
Średniowieczna broń, zbroje i ekwipunek
|
![]() |
| Johnnie Walker |
Napisane: March 30, 2006 11:06 pm
|
![]() Czempion ![]() ![]() ![]() Group: Mieszkaniec Posts: 121 Member No.: 10 Joined: March 29, 2006 |
Ostatnio zacząlem coraz bardziej interesować się tematyką średniowiecza (głównie broni i pancerzy), a to wszystko za sprawą WarHammera.
Nawet w ferie poszedłem na wystawę o średniowieczu do muzeum... Teraz usilnie zbieram fundusze, na miecz, który mam zmiar powiesić sobie na ścianie, z racji takiej, że będzie ładnie wyglądał obok sztyletu(który już od dwóch lat też wisi na tej ścianie). Pozatym uważam, że średniowiecze było bardzo fajną epoką. Dla rycerza liczyły się tylko wielkie czyny, jego miecz i koń Ludzie mieszkali na łonie natury.... to dopiero coś wspaniałego, nie to co żelbetonowe bloki Wypowiadajcie się na ten temat... ________________ Give me your tired, your poor,
Your huddled masses yearning to breathe free, The wretched refuse of your teeming shore. Send these, the homeless, tempest-tost to me, I lift my lamp beside the golden door!! |
| Irae Infernis |
Napisane: March 31, 2006 10:24 am
|
![]() Czempion ![]() ![]() ![]() Group: Mieszkaniec Posts: 109 Member No.: 9 Joined: March 27, 2006 |
Mm....średniowiecze...miecze, łuki, sztylety....honor, sprawiedliwość (czasem wręcz na odwrót) etc.
A tak z ciekawości, na jaki rodzaj miecza zbierasz? ________________ Między niebem, a piekłem
Pośród słynnych bezdroży. Co je lotem starannie mija duch boży. Stoi stara karczma w której widma opojów Święcą tryumfy szałów swych pijackich znojów. Pochłonęła mnie otchłań wiekuista, żegnam, nie wrócę...Poszłam spić się do Mefista... |
| fKDC |
Napisane: March 31, 2006 04:33 pm
|
||
![]() Przebudzony ![]() ![]() Group: Mieszkaniec Posts: 21 Member No.: 4 Joined: March 26, 2006 |
całkowicie sie zgadzam ja to chyba przez pomyłke jestem w obecnych czasach ________________ |
||
| Leto |
Napisane: March 31, 2006 09:30 pm
|
![]() Wieczny ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Group: Mieszkaniec Posts: 833 Member No.: 3 Joined: March 26, 2006 |
Heh.. a ja.. mimo, ze sredniowiecze podoba mi sie glownie poprzez te gdy rpg:D .. wole wlasnie te 'zelbetonowe' bloki.. - nie wiem czemu, ale czuje miete do nich.. - na moim osiedlu jest troche wiezowcow.. i mimo ze widuje je codziennie nie moge sie napatrzec...bleh.. nie ebde wam tutaj zasmiecal tematu moimi zboczeniami:p
________________ + Amor vincit omnia! +
|
| Erie |
Napisane: March 31, 2006 10:48 pm
|
![]() Zwiastun Cierpienia ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Group: Szlachta Posts: 1532 Member No.: 5 Joined: March 26, 2006 |
mi się marzy stary przecudnie zdobiony ale zarazem bardzo prosty łuk angielski
________________ |
| Leto |
Napisane: March 31, 2006 10:59 pm
|
![]() Wieczny ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Group: Mieszkaniec Posts: 833 Member No.: 3 Joined: March 26, 2006 |
heh.. a mi sie starsznie podobaja w takich moze nawet nie zamkach, ale w starych domach sredniowiecznych okna witrazowane.. - ale neikoniecznie kolorowe.. - zwykle obramowania szkielek .. i jak w nocy swieci sie przez nie swiatlo.. - fajnei to wyglada.. - pozniej poszukam jakichs zdjec, zeby wam przyblizyc o co mi chodzi:D
________________ + Amor vincit omnia! +
|
| Guilder Jack |
Napisane: April 01, 2006 08:00 pm
|
||
![]() Nowa Dusza ![]() Group: Mieszkaniec Posts: 12 Member No.: 6 Joined: March 26, 2006 |
to mial byc temat o sredniowiecznej broni, zbroi i ekwipunku a nie o szkielkach i szybkach przez ktore fajnie swieci swiatlo |
||
| Johnnie Walker |
Napisane: April 03, 2006 05:39 pm
|
||
![]() Czempion ![]() ![]() ![]() Group: Mieszkaniec Posts: 121 Member No.: 10 Joined: March 29, 2006 |
Wiesz co, chciałbym najlepiej półtora ręczny, ale jednoręczne też są bardzo fajne. Szczególnie takie zdobione.... http://www.mt.com.pl/num/03_01/img/sword2.jpg - te są bardzo w porządku A tak pozatym marzę o tym, żeby tak chociaż przez parę dni pomieszkać sobie w jakimś starym zamku, czy chociaż dworku... http://www.mt.com.pl/num/03_01/miecz.htm Wszyscy, którzy choć trochę interesują się mieczami, powinni zajrzeć a tę stronkę. ________________ Give me your tired, your poor,
Your huddled masses yearning to breathe free, The wretched refuse of your teeming shore. Send these, the homeless, tempest-tost to me, I lift my lamp beside the golden door!! |
||
| Rusałka |
Napisane: April 07, 2006 12:58 pm
|
![]() Szlachetny Duch ![]() ![]() Group: Mieszkaniec Posts: 63 Member No.: 19 Joined: April 06, 2006 |
Ostatnio, jak byłam w Krakowie widziałam taką fajną kolczugę do sprzedania za 400zł!
Była cholernie ciężka, ale zajefajna. ________________ Jeszcze tu wrócę..! :>
|
| Leto |
Napisane: April 07, 2006 10:14 pm
|
Hmm.. fajne te miecze.. - a nie orientujecie sie ile moga kosztowac?
Heh.. trzeba bylo sobie kupic..L:d 0 fajnie bys wygladala.. - tak np w pracy, czy na uczelni.. - niewiasta w takiej kolczudze xD ________________ + Amor vincit omnia! +
|
| Johnnie Walker |
Napisane: April 08, 2006 12:36 pm
|
||
No nie przesadzaj, zwykła kolczuga ważyła przeciętnie od 7-9 kg. Więc nie sądzę, żeby teraz robili cięższe ________________ Give me your tired, your poor,
||
| Erie |
Napisane: April 08, 2006 02:58 pm
|
![]() Zwiastun Cierpienia ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Group: Szlachta Posts: 1532 Member No.: 5 Joined: March 26, 2006 |
załóż na siebie 9kg... nie mówie o podnoszeniu ale o ubraniu sie w to!
________________ |
| Johnnie Walker |
Napisane: April 08, 2006 03:02 pm
|
||
To raczej nie problem dla mnie. Jak założysz to na 10 minut, to później już się przyzwyczajasz do ciężaru. Pozatym znam kilka dziewczyn, które mają cięższy makijaż ________________ Give me your tired, your poor,
||
| Erie |
Napisane: April 08, 2006 07:24 pm
|
No powiedzmy że częściowo przyzywczaja sie człowiek do ciężaru jaki na sobie nosi ale dużo szybciej się męczy i w ogóle.. no a na pewno nie przyzwyczai się w ciągu 10min..
Zresztą kolczuga do wygodnych i przyjemnych "ubranek" nie należy.. ble, nigdy więcej.. ________________ |
| Abdizuel |
Napisane: April 08, 2006 07:34 pm
|
![]() Złamany Smutkiem Group: Twórcy Posts: 488 Member No.: 1 Joined: March 25, 2006 |
A ja bym chętnie w takiej kolczudze połaził.. a na to jeszcze płytówka.
Podobno ekwipunek niemieckiego żołnierza w czasie drugiej wojny światowej ważył więcej, niż cała zbroja średniowiecznego rycerza, więc chyba nie było im tak ciężko.. ________________ Czysta logika jest ruiną ducha...
"I proszę mi nie wmawiać, że nie potrafię grać swoją postacią, bo czasami przypomina to czołgistę mówiącego do partyzanta z grabiami, że ten nie umie wykorzystać swej broni." - Ernest. |
Pages: (4) [1] 2 3 ... Last » |
![]() ![]() ![]() |