Powered by Invision Power Board

Pages: (4) « First ... 2 3 [4]   ( Idź do pierwszego nieprzeczytanego posta ) Reply to this topicStart new topicStart Poll

Średniowieczna broń, zbroje i ekwipunek
Artemus
Napisane: July 30, 2006 12:20 pm
Quote Post

Szlachetny Duch
**

Group: Mieszkaniec
Member No.: 75

Luk - nieodlaczna bron zloczyncy jak i sztylet.
Kusza - ciezka i oddana hardemu wojownikowi

Jimmy
Napisane: July 30, 2006 12:52 pm
Quote Post

Kultysta Zagłady

Group: Szlachta
Member No.: 31

Nie dokonca bym sie z doba zgodzil ...

Luk - bron nawet w czasach Alexandra Wielkiego byla uzywana nawet przez Indyjczykow i byla rownie grozna jak kusza ... ale lucznikow trza bylo zawsze ukrywac ... chronic ... a zlodzeje uzywaja luku ?? Moze tak ale na pewno nie ma ich zbyt wielu ...

Kusza - Jakos sobie nie moge wyobrazic zeby wojownik lazil z kusza i mieczem ... a jak juz to tylko w grach takich jak w gothic ...

user posted image

“I speak Spanish to God, Italian to women, French to men and German to my horse.”
- Charles V, Holy Roman Emperor
PMEmail PosterUsers Website
Effigiem
Napisane: August 27, 2006 06:11 pm
Quote Post

Czempion

Member No.: 88

Co do łuku, to Artemus za dużo pograł w Thiefa (pewnie z tąd jego avatar) dry.gif

I nie przebaczaj zaiste nie w twojej mocy
przebaczać w imieniu tych których zdradzono o świcie
strzeż się jednak dumy niepotrzebnej
oglądaj w lustrze swą błazeńską twarz
powtarzaj: zostałem powołany - czyż nie było lepszych
strzeż się oschłości serca kochaj źródło zaranne
ptaka o nieznanym imieniu dąb zimowy
światło na murze splendor nieba
one nie potrzebują twego ciepłego oddechu
PMEmail PosterUsers WebsiteICQMSN
Dare_Devil
Napisane: September 03, 2006 02:35 pm
Quote Post

Kultysta Zagłady

Member No.: 22

nom, to gry ksztaltuja nasze wyobrazenie... w Baldurku jak i w thiefie zlodziej mial najczesciej luk i sztylet (plus palka z thiefa) ...
Ja jestem zwolennikiem mlotow bojowych i olbrzymich toporow laugh.gif miodzio!
jednak nie pogardze sejmitarami, lukami, staffami xD

user posted image
PMEmail PosterICQ
Moradin
Napisane: September 19, 2006 12:06 pm
Quote Post

Przebudzony
**

Member No.: 119

Łuk jest bardziej poręczny niż kusza, większe kusze które w średniowieczu siały postrach były ciężkie i długo się je przeładowywało. Nawet w grach RPG (rozgrywanych turowych ) jest to uwzględnione. Jednak kusza ma swoje plusy takie jak siła strzału i łatwiejsze strzelanie nie każdy dobrze strzela z łuku a z kuszą jest inaczej każdy potrafi załadować kusze i nacisnąć spust niema tu żadnej finezji.

Albert Einstein
PMEmail PosterICQ
Dare_Devil
Napisane: October 22, 2006 09:30 pm
Quote Post

Kultysta Zagłady

Member No.: 22

To troche bledne rozumowanie. Kusza jest zdecydowanie ciezsza od luku, a problem z naciaganiem? W luku nie ma problemu. W kuszy niby tez, ale potrzeba zdecydowanie wiecej sily! Pozatym, kusze zostaly "wylaczone" z uzytku, bo byly bronia siejaca niewyobrazalny bol i straszna smierc. Wyciagniecie bolta kuszy bylo w tamtych czasach w sumie niemozliwe, bo jej grot dodatkowo utrudnial sprawe - rozrywal cialo kiedy chciano go usunac. Na PO chyba byla o nich mowa, jednak nie pamietam szczegolow. Szkoda tongue.gif

Ktos wie ile wazyla kusza? huh.gif

user posted image
PMEmail PosterICQ
Tkacz
Napisane: November 07, 2006 06:43 pm
Quote Post

Nowa Dusza
*

Member No.: 147

Od 7 do 11 kg ; O Po za tym w poźnym sredniowieczu kusze były hmm "półautomatyczne" ? i były łatwieszje do załadowania niż łuki :<

kamilthorn
Napisane: March 19, 2008 10:55 pm
Quote Post

Nowa Dusza
*

Member No.: 374

No fakt to jest tzw samopowtarzalna kusza. Wg mnie sprawe nalezy stawiac tak: łuk to broń łatwiejsza w obsłudze i mozna sie "bawic" z przeciwnikiem lecz wyobrazcie sobie jak w wasza strone biegnie ubrany w pełną zbroję płytową rycerz z masywnym półtorakiem w rękach. Łuk niewiele mu zrobi natomiast kusza zrobi swoje:) poza tym wystrzelony bełt posiadał większą prędkość a co za tym idzie i większą siłę no ale główną wadą jest czas ładowania. Należę do bractwa rycerskiego i na samym poczatku myślałem co wybrać. Na walkę w zwarciu raczej się nie nadaje bo jednak zbroja płytowa troche waży więc wybrałem opcję łuk bądź kusza. Ostatecznie przystałem przy kuszy. Najbardziej chyba fascynowało mnie jej wykonanie ( niestety ze sie tak wyraze nie śpię na dolarach wiec musialem sobie jakos radzic). Więc takim to sposobem mam swoją kuszęsmile.gif
PMEmail Poster
Satina
Napisane: March 20, 2008 04:13 pm
Quote Post

Nieśmiertelny

Member No.: 78

Należę do bractwa rycerskiego

patrzcie kogo przywiało w nasze skromne progi sleepinbeast/respekt.gif

Adagami
Napisane: March 20, 2008 11:01 pm
Quote Post

Oświecony

Member No.: 28

kiedyś do wojów chciałam należeć smile.gif

A tak wogóle to witamy na forum XD
Ciekawe jest to co napisałeś, przydatne sleepinbeast/;D.gif

Mówię tak cicho aż mój cień jest biały
PMEmail PosterICQ
Beroland
Napisane: July 10, 2009 02:32 pm
Quote Post

Nowa Dusza
*

Member No.: 392

wiecie co? nietrzeba sie wiele znac na tych sprawach zeby co kolwiek o tym wiedziec. a widze ze nietkórzy tu chwalą sie swą wiedzą z gier komputerowych.gothic itd jak ktos słusznie zauwazył.wy chyba zapominacie ile jest rodzajów łuków...długie, refleksyjne, japonskie, i jeszcze ich mnustwo sam niemam pojęcia ile.czy łatwiej sie strzela z kuszy czy z łuku? dobre pytanie.to zalezy własnie z jakiego łuku i jakiej kuszy.jezeli mówicie ze łatwo jest naciągnąs cięciwe łuku to spróbujcie to zrobic w angielskim łuku długim.wiekszosc z wac sie ostra zanim go naciągnie.ma duzy zasieg ale jak bedzie ktos na was szarzował to raczej niebedziecie miec szans, a ogóle z zadną bronią dystansową niebedziecie miec szans chyba ze włucznia,albo bedziecie super masterami zeby trafic w jakis ubytek zbroi albołączenie czy szczeliny w przyłbicy.a wracając wiecej siły trzeba włozyc w strzelanie z łuku bo niezapominajcie ze naciągasz cieciwe i do chwili wystrzału musisz ją trzymac naciągniętą z konkretną siło np 50kg czy tam nawet 40. uwierzcie ze niełatwo.trzeba tu oprócz siły wyczucie i precyzje.we wczesnej kuszy faktycznie naciąganie jej było problematyczne duzo siły to wymagało ale chwila wysiłku i cieciwa sie blokowała i mozna było czekac bez konca na dogodną chwile do strzału.a jak pewnie Wy znawcy wiecie to przeciez w pózniejszym okresie tworzono rózne mechanizny naciągania np korbkowe.taką kusze dziecko mogło naciągnąc.gorzej z uniesieniem bo była ciezka.ale ten mechanizm oczywiscie jeszcze bardziej wydłuzał czas ładowania:/.ale przeciez tak w ogóle to było duzo technik strzelenia.w róznych krajach rózne sie wykształciły.np przy kuszy zawsze było 2 ludzi. jeden naciągał 2 strzelał jeden miał na plecach wielką tarcze i odwracał sie do wroga plecami przy naciąganiu.a co do zabronienia uzywania kusz to prawda ale tylko w stosunku do chrzescijan.zakazał tego papiez niepamietam który chyba Grzegorz.ale do pogan spokojnie mozna było strzelac.taki bełt niekiedy przebijał jednego człowieka i smiertelnie ranił jeszcze jednego.a wracając ja bedąc w sytuacji gdy jakis koks by na mnie leciał z toporem czy mieczem dwurecznym to raczej albo bym zucił tą kusze czy łuk albo wyciągną bym miecz.lub sztylet i poderzną bym mu gardło. łucznicy byli to zwykle chłopi i niemieli kasy na uzbrojenie.na jakikolwiek pancez.taki koles jak niespanikował wskakiwał rycezowi na plecy i zazynał rycerka tym co miał pod reką wystarczyło ze przewrócił go na ziemie. ciezko wstac w takiej zbroi płytowej;/ bardzo dobrze to widac w biwie której juz dobrze niepamietam moze jak ktos to przeczyta to sprostuje jezeli cos przekrece.ale ogólnie biją sie anglicy z francuzami.i król ang bieze moze 6 tysiecy łuczników(niema kasy na nic leprzego) i staje do boju z armią francuzką która liczyło koło 40 000 ciezkozbrojnych rycezy. prawie zaden francuz niezginą od strzały. król fr był głupi i zycił wszystkie 40tys na ang. i stratowali sie po czesci a reszte zarzneli łucznicy nozami widłami itd. fr. upaddali na ziemi która była mokra(glina w duzej czesci) i niemogli wstac.zasysało im zbroje.a w ogóle ryceze niechcieli walczyc z łucznikami bo oni byli nikim niemieli herbu ani nic. woleli isc na króla i jego rycezy przybocznych bo za nich mogli dostac troche kasy.a tak wogóle to wolę luk sleepinbeast/;).gif kusza niecelna. ale np chinska półałtomaczyczna niczego sobie. magazynek na 20 czy 20 strzał buza szybkostrzelnosc:P ale 20% celnosc:P ale 200 takich kusz robi sieczke xD xD xD
PMEmail Poster
Mieszkańcy czytający ten temat:

Topic Options Pages: (4) « First ... 2 3 [4]  Reply to this topicStart new topicStart Poll